Particularităţi fiziologice ale veveriţelor degu

(20.01.2012) Veveriţele degu au devenit, în ultimii ani, animale de companie foarte îndrăgite, însă această specie a atras atenţia cercetătorilor încă de acum câteva decenii.

Dr. Mădălina Popescu - medic  veterinar

Deggu Particularităţile fiziologice ale acestei specii, în principal cele asociate secreţiei şi mecanismului de acţiune al insulinei, au facut din aceste rozătoare excelenţi subiecţi de studiu în cadrul cercetărilor asupra diabetului.

Majoritatea speciilor ce aparţin subordinului Hystricomorpha prezintă o structură aparte a insulinei. Astfel, se remarcă absenţa unui aminoacid în poziţia B24 a lanţului B, în timp ce la terminaţia carboxilică a lanţului A se adaugă doi aminoacizi.

Comparativ cu alte specii de mamifere, în cazul veveritelor degu insulina participă activ în proporţie de doar 1-10% în procesul de reglare a concentraţiei glucozei în sânge.

Aceste particularităţi ale secreţiei şi metabolizării insulinei conduc la o predispoziţie a speciei spre dezvoltarea diabetului şi a unor afecţiuni secundare, precum cataracta. Asocierea unei diete necorespunzatoare, bogată în glucide, are drept consecinţă apariţia frecventă a cazurilor de diabet, chiar şi la exemplarele tinere.

Parametri fiziologici

Temperatura corporală: 36 – 37.9 ° C

Această valoare a temperaturii corporale reprezintă valoarea minimă înregistrată în cadrul subordinului Cavimorpha. Comparativ, temperatura corporală a chinchilei este de 38-39° C, respectiv 36.85° C pentru capybara.

Temperatura de confort: 24-32° C

Rata metabolică: 0.839 ml O2 / g / h

Frecvenţa respiratorie de repaos: 123 respiraţii/minut

Frecvenţa respiratorie sub anestezie: 231 respiraţii/minut.

Aceasta valoare poate suferi modificări în cazul hipoxiei (10% O2 – 179 respiraţii/minut) sau al hipercapniei (10% CO2 - 206 respiratii/minut).

Volumul respirator sub anestezie este de 0.18 ml, în timp ce minut-volumul respirator este de 40.6 ml/minut. În cazul hipoxiei, valorile scad la 0.17ml, respectiv 32.3ml /minut.

Frecvenţa cardiacă:  274 bpm

Valori hematologice

Eritrocite  8.5 – 9.10 milioane/µl

Leucocite  7.84 – 8.89 milioane/ µl

VEM  48.8%

Hematocrit  39.39 – 42.69 %

Hemoglobina  11.53 – 12.15 g/dl

Proteine totale  5.44- 5.90 g/dl

OSM urinar – 634 miliosmoli/kg

Osmolaritate medie urinară (vara) 3137 miliosmoli/kg

Osmolaritate medie urinară (iarna)  1123 miliosmoli/kg.





Mai multe Ştiri

Veterinary Dermatology

The usefulness of a hydrolysed fish and rice starchelimination diet for the diagnosis of adverse food reactions in cats: an open clinical trial

Diagnosis of adverse food reaction (AFR) is based on an eight week elimination diet (ED) and isconfirmed by relapse upon re-challenge with the previously fed diet. Hydrolysed EDs are commonly used for thispurpose.
Citește mai mult

Statul întins, șezutul sau statul în picioare: poziții de relaxare determinate de mărimea animalelor

Vacile se așează întotdeauna pe piept, astfel încât digestia lor să nu fie afectată. Rozătoarele se odihnesc uneori în șezut, în timp ce cangurii se întind uneori pe spate.
Citește mai mult

Lupii conduc, câinii urmează – ambele specii cooperează cu oamenii

Un studiu recent realizat de cercetători de comportament din Vetmeduni Viena, arată totuși că lupii  și câinii lucrează la fel de bine cu oamenii, deși în moduri diferite. Frații presupuși inegali sunt astfel mult mai asemănători decât se presupune adesea.
Citește mai mult

ARDIV

Workshop-uri homeopatie veterinara la Cluj-Napoca si Iasi

ARDIV, în colaborare cu FMV Iaşi şi FMV Cluj-Napoca, organizează la Cluj în perioada 24, 25, 26 mai 2019 si la Iaşi în perioada 31 mai, 01 şi 02 iunie 2019 workshopul de homeopatie veterinară, la care sunt așteptați să participe atât medici veterinari practicieni cât și studenți din anii terminali.
Citește mai mult

Revista

Companii

Internaţional

Literatură