Utilizarea insulinei Lantus in diabetul zaharat de tip I la caine si pisica
Sumar
Insulina Lantus (glargin) este o insulină umana, cu actiune de lungă durată, pe care am folosit-o la 7 pacienti (4 caini, 3 pisici) depistati cu diabet zaharat de tip I, dar care nu au răspuns la tratamentul iniţial cu insulina Mixtard-30.
Aceşti pacienti continuau să manifeste semnele clinice caracteristice diabetului zaharat de tip I, iar după administrarea noului tip de insulină Lantus (glargin) semnele clinice au dispărut, glicemia a avut valori cuprinse intre 140 si 220 mg/dL, iar glucozuria a dispărut sau a avut valori foarte mici. Doza de insulină Lantus (glargin) a fost de 0,5 UI/kg/zi la pisica si de 1 UI/kg/zi la câine, administrată intr-o singură doză, seara la ora 19-19:30, înainte de masă.
Introducere
Am luat în calcul un număr de 7 pacienţi (3 câini, 4 pisici) diagnosticaţi cu diabet zaharat de tip I, diabet insulino dependent, la care am îmbinat tratamentul cu insulină Lantus (glargin) cu dietă săracă în carbohidraţi, ceai pentru diabet şi cu activitate fizică corespunzătoare. Acest tip de insulină are acţiune lentă (24 ore), ea putând fi folosită în tratamentul acestor pacienţi singură sau împreună cu un alt tip de insulină sau cu antidiabetice orale. Acest tratament l-am folosit la pacienţii cu diabet zaharat de tip I, diagnosticaţi de maxim 3 luni, dar care nu au reacţionat la tratamentul iniţial cu insulina Mixtard-30.
Materiale şi metode
Acest studiu a fost efectuat pe 7 cazuri (3 câini, 4 pisici) diagnosticaţi cu diabet zaharat de tip I, care nu au reacţionat la tratamentul iniţial. Aceştia s-au prezentat în clinica de Medicală a FMV Bucureşti în perioada mai 2008 februarie 2009. Toţi aceşti pacienţi au fost investigaţi din punct de vedere al: anamnezei, a semnelor clinice, analizelor de laborator (examen biochimic sânge, sumar şi sediment urinar), ecografie şi examen oftalmologic (eventuala prezenţă a cataractei la câine).
Rezultate şi discuţii [email protected]
Lantus este o insulină umană de tip glargin cu acţiune retard, 24 de ore. Poate fi folosită atât la câine cât şi la pisică, dar cu rezultate mai bune la pisică (...). Am folosit-o la pacienţii diagnosticaţi, de maxim trei luni, cu diabet zaharat de tip I (insulino dependent) care nu dezvoltaseră rezistenţă la insulină, dar care nu au răspuns corespunzător la tratamentul cu insulină Mixtard-30 asociat cu dieta săracă în carbohidraţi şi ceaiuri pentru diabet.
La toţi aceşti pacienţi, în urma dozării insulinei serice, s-au obţinut valori mai mici decât cele normale. Aceste animale prezentau în urma administrării de Mixtard-30 glicemie a jeun mai mari de 350mg/dL, constant, uneori ajungând la valori mai mari de 600mg/dL.
După administrare de insulină Mixtard-30 şi a hranei la aproximativ 30 de minute, s-a dozat glicemia la 2, 4, 6 ore constatându-se valori peste 350mg/dL, uneori glicemia nemodificându-se absolut de loc. Datorită acestor valori precum şi datorită faptului că animalul consuma o cantitate mai mare de 40mL de apă/kg/zi (polidipsie şi poliurie compensatorie), dar şi a valorilor biochimice ale sângelui nemodificate, aspectul normal al pancreasului din punct de vedere ecografic, am hotărât introducerea insulinei Lantus (glargin) în locul tratamentului iniţial.
Doza de insulină Lantus folosită a fost de 0,5 UI/kg/zi la pisica si de 1 UI/kg/zi la caine, administrată intr-o singura doză, seara la ora 19-19:30, înainte de masă. La maxim 30 de minute s-a administrat hrană săracă în carbohidraţi iar proprietarii au fost rugaţi să determine glicemia la aproximativ 4-5 ore de la administrare deoarece după acest tip de insulină poate induce hipoglicemie după acest interval de tip (...).În cazul hipoglicemiei s-a recomandat administrarea de miere sau apă cu zahăr şi o cantitate mică de hrană iar doza de insulină a scăzut cu 0,25 UI/kg/zi.
Dacă glicemia a jeun, ora 7-7:30, a depăşit valoarea de 350mg/dL, acestor pacienţi li s-a administrat insulină Mixtard 30 în aceeaşi doză cu insulina lantus administrată seara; dacă glicemia a fost de 250-350 mg/dL s-a administrat Diaprel în funcţie de greutate corporală a animalului; dacă glicemia a fost sub 250 mg/dL s-a administriat Fitodiab; dacă glicemia a fost sub 200mg/dL s-a administrat suplimentar doar ceai pentru diabet.
Ca şi în medicina umană pacienţii se obişnuiesc cu noul tip de insulină în aproximativ 7-10 zile, timp în care nu este indicat ca doza de insulină să fie modificată, ci doar să fie urmărite semnele clinice (poliurie, polidipsie, prezenţa apetitului, mirosul halenei, gradul de deshidratare) precum şi prezenţa sau absenţa glucozuriei.
Toţi pacienţii cu diabet zaharat de tip I, inclusiv cei trataţi cu insulina Lantus (glargin) au fost chemaţi la control zilnic pe o perioadă de două săptămâni, apoi săptămânal, apoi lunar în mod permanent.
În prezent toţi aceşti pacienţi prezintă o stare generală bună, cantitatea de apă consumată se încadreazî între 20-40 mL/kg/zi, glicemia a jeun precum şi cea de la orele 19-19:30 nu depăşeşte valoarea de 250mg/dl.
Autori: Asist. Dr. Cristina Fernoagă, Conf. Dr. Codreanu M.D, Şef. lucr. Dr. Cornilă M.
Facultatea de Medicină Veterinară Bucureşti