Prezentare de caz la un iepure pitic: Strănutul nu trebuie întotdeauna sa fie cauzat de gripa chiar si o malpoziție dentara poate induce aceste simptome!
(15.07.2013) Un iepure de rasa pitica, Alice a fost prezentat la cabinetul nostru cu simptomele unei gripe prezentând o rinita bilaterala cu scurgeri nazale purulente cu strănut intermitent in timpul zilei.
Prezentare de caz de: Dr. Gertrude König, Centrul de chirurgie, Marktstr. 19, 2331 Vösendorf, Austria
Proprietarul a preluat acest iepure de la adăpostul de animale abandonate si a observat in urma cu circa 4 săptămâni o ezitare in preluarea si triturarea alimentelor, mișcările masticatorii erau încetinite si in general iepurele avea apetitul redus.
Iepure Pitic, femela necastrata de cca 3 ani "Alice"
Încă la adăpostul de animale iepurele a primit antibiotic per os (soluție orala Enrofloxacin) apoi doua săptămâni mai târziu injecții subcutane cu același antibiotic dar fără o ameliorare vădita.
Au fost efectuate imagini radiologice la nivelul toracelui si abdominale, dar care nu au avut relevanta clinica.
Pacientul a fost plasat profilactic de către noul proprietar in carantina pentru a preveni răspândirea gripei la restul iepurilor.
După o examinare generala detaliata am efectuat examinarea cavitații orale si a dinților.
Imediat a fost evidențiata cauza, la nivelul molarilor 4 si 5 mandibulari coroana dentara prezenta o creștere exagerata cu cca 1,5 cm peste nivelul ocluzal normal.
Restul premolarilor si a molarilor prezentau ciocuri si vârfuri ascuțite la nivel lingual in cazul mandibulei si vestibular in cazul maxilei. Aceasta malocluzie combinata generalizata a necesitat o corecție si balansare ocluzala.
Am efectuat corecția nivelului ocluzal, îndepărtarea ciocurilor si rotunjirea vârfurilor premolarilor si a molarilor si bineînțeles amputarea coroanei molarilor 4 si 5 cu ajutorul frezei diamantate cilindrica si piesa dreapta. Abia după aceasta corecție ulcerele cauzate au fost evidențiate.
Acest ulcer de o adâncime de peste 1,5 cm ajungea pana la nivelul orbitei, dar fără sa cauzeze leziuni oculare. Ulcerul era plin cu material necrotic precum si resturi alimentare si produse de fermentație.
Dupa un chiuretaj profund si toaleta plăgii am tamponat ulcerul cu o soluție Pyralvex ® pe baza de extract de rabarbura.
Antibioterapia a fost efectuat administrând timp de 10 Zile Marbofloxacin si pentru controlul durerii Meloxicam pentru 5 zile in funcție de greutatea corporala.
Pacientul a fost rechemat pentru toaleta regulara a plăgii la fiecare 3 zile. Iepurele pana in prezent se hrănește si are apetitul normal.