Creșterea retrogradă a rădăcinii dentare la Degu

(14.01.2013) Va prezentam alăturat un caz foarte interesant de creștere excesiva, retrograda la un molar de la un degu (Octogon Degu) Aceasta femela in vârsta de 4 ani este un pacient al ambulantei stomatologice veterinare pentru rozătoare si iepuri,  DDr. Camil Stoian si Dr. Gertrude König din Vösendorf, Austria.


Creștere radiculara retrograda la Degu
In imaginea radiografica de mai sus va prezentam un caz rar, de creștere radiculara retrograda, adică o creștere in direcție inversa decât cea normala, la nivelul penultimului molar maxilar.  Particularitatea  dinților la degu este ca sunt in creștere continua,  motiv pentru care ei trebuie sa se tocească proporțional cu rata de creștere a coroanei dentare.

O alta individualitate este reprezentata de forma coroanei si a suprafeței ocluzale care are forma cifrei opt, de unde si denumirea latina de Octogon Degu. O colorație gălbuie spre maro a smaltului dinților la degu este fiziologica si normala.

Pe imaginea radiografica putem deosebi următoarele:

  • rădăcina penultimului molar la nivelul maxilarului depaseste cu circa 3 mm nivelul calotei craniene ca urmare a creșterii retrograde (săgeata albastra sus).
  • ultimul molar mandibular prezintă de asemenea o incurbare înspre caudal si o creștere exagerata a zonei apicale a rădăcinii (sageata albastra jos)
  • o alta particularitate la degu o prezintă lungimea neobișnuita a rădăcinii incisivilor superiori si inferiori. Astfel rădăcina incisivilor superiori ajunge in mod normal pana la nivelul rădăcinii  primului premolar (sageata rosie sus), iar rădăcina  incisivilor mandibulari urmărește toata lungimea mandibulei si depaseste  chiar si rădăcina ultimului molar inferior (sageata rosie jos).

Poate va întrebați ce anume am întreprins cu privire la acest molar cu creșterea exagerata? Deoarece nu a cauzat nici o problema la masticație, sau disconfort de nici un fel molarul a fost ignorat, urmând sa efectuam controale periodice pentru a observa daca creșterea apicala nu cauzează probleme. 

Coroana dinților premolari si molari a fost ajustata si balansata ocluzal pentru a oferi o suprafața corespunzătoare de masticație (cu ajutorul instrumentelor mecanice rotative - piesa dreapta cu freze de diamant). Intervalele la care un degu trebuie sa se prezinte pentru controlul stomatologic si ajustarea ocluzala sunt mai rare decât la iepure.

Un interval de 2,5 – 3 luni este in majoritatea cazurilor suficient. Cu acesta dotare la nivelul aparatului  stomatognatic nu este de mirare ca aceste creaturi cu toate ca mici ca dimensiune pot sfărâma tot ce ajunge in calea acestor dinți puternici.

Ambulanta pentru rozătoare, DDr. Stoian si Dr. König
Tel: 0043 664 789 5433
email:ordination@tierzahnarzt.at,
www.tierzahnarzt.at

Mai multe Ştiri

Iepure Pitic, femela necastrata de cca 3 ani 'Alice'; Bildquelle: Dr. Gertrude König

Prezentare de caz la un iepure pitic: Strănutul nu trebuie întotdeauna sa fie cauzat de gripa – chiar si o malpoziție dentara poate induce aceste simptome!

Un iepure de rasa pitica, Alice a fost prezentat la cabinetul nostru cu simptomele unei gripe prezentând o rinita bilaterala cu scurgeri nazale purulente cu strănut intermitent in timpul zilei
Citește mai mult

Mandula a fost un pacient de-al meu, un hamster pitic, pe care proprietara lui, o tanara domnisoara, l-a adus pentru ca observase o umflatura pe maxilarul inferior al animalului; Bildquelle: Dr. Jakab Ferenc

Cazul lui Mandula (migdala)

Mandula a fost un pacient de-al meu, un hamster pitic, pe care proprietara lui, o tanara domnisoara, l-a adus pentru ca observase o umflatura pe maxilarul inferior al animalului
Citește mai mult

Importanța analgeziei la iepuri

Importanța analgeziei la iepuri

Asigurarea unei analgezii corecte în cazul iepurilor ce suferă de afecțiuni dureroase este esențială. Din păcate, iepurii nu exprimă durerea la fel de evident ca alte animale de companie, de aceea identificarea stărilor algice ale leporidelor nu este deloc facilă
Citește mai mult

Veveriţa zburătoare (Sugar Glider); Bildquelle: Joe McDonald

Veveriţa zburătoare (Sugar Glider) – Partea I: Prezentare Generală

Necunoscute până de curând în România, veveriţele zburătoare reprezintă, încă, un animal de companie exotic destul de rar în ţara noastră
Citește mai mult

Veveriţa zburătoare (Sugar Glider); Bildquelle: Joe McDonald

Veveriţa zburătoare (Sugar glider)

Partea a II-a: Protocoale de diagnostic şi tratament
Citește mai mult

A apărut ediţia a II-a din Ghidul animalelor de companie

A apărut ediţia a II-a din Ghidul animalelor de companie

Ghidul animalelor de companie este prima şi singura publicaţie dedicată posesorilor de animale editată de AMVAC şi CMVRO şi are ca scop îndrumarea către specialişti şi clinici medicale potrivite, educarea consumatorului pentru menţinerea sănătăţii animalelor de companie. Medicii veterinari pot vinde ghidul în cabinete, direct posesorilor, fiind o publicaţie medicală
Citește mai mult
Revista

Companii

Internaţional

Literatură