Cazul lui Mandula (migdala)
(12.06.2013) Mandula a fost un pacient de-al meu, un hamster pitic, pe care proprietara lui, o tanara domnisoara, l-a adus pentru ca observase o umflatura pe maxilarul inferior al animalului.
Fig. 1- hamster pitic cu umflatura pe maxilarul inferior
Cu greu am examinat micutul pacient care incapea confortabil in palma proprietarei lui si se misca intruna (Fig nr. 1).
Parea sa fie un abces in stare incipienta, care era dur la palpare, dureros, cu pielea rosie si sensibila (Fig. nr. 2).
Proprietara a relatat ca Mandula nu mai era la fel de vioi ca de obicei si abia manca foarte putin.
Am preparat o solutie de Hepar sulphuris la potenta D3 si i-am aratat domnisoarei cum sa adminstreze remediul cu o seringa mica, picurand in gura animalului cca. 0,1-0,2 ml de 4-5 ori pe zi, timp de 2 zile si am recomandat sa vina inapoi la control dupa 2 zile.
Fig. 2 – abces (1)
La urmatoarea examinare umflatura a devenit mai voluminoasa (Fig. nr. 3), desi durerea s-a diminuat, insa la palpare era la fel de dura, de aceea pentru a grabi evolutia abcesului, am continuat administrarea de Hepar inca 2 zile, de 3 ori pe zi.
Dupa aceea, dearece proprietara nu a avut timp sa aduca animalul la examinare din cauza serviciului, o perioada de timp nu am stiut nimic despre hamster.
Am fost, insa, curios ce se intampla cu pacientul meu, de aceea m-am interesat prin telefon si am primit informatia ca umflatura se diminuase, desi inca nu se deschisese, insa animalul era ceva mai vioi, dar inca nu manca la fel de bine ca inainte de a se imbolnavi.
Fig. 3 – abces (2)
Dupa circa o saptamana au venit din nou la cabinet, atunci am constatat ca intr-adevar umflatura era mai mica, dar era inca dura la palpare.
Acest lucru mi-a dat de gandit, deoarece un abces in mod obisnuit se fistulizeaza spontan dupa atata timp (remediile homeopate numai accelereaza procesul de vindecare, diminueaza durerea si scad sansa recidivei), de aceea a trebuit sa spun cu regret ca am banuiala ca poate fi un proces tumoral.
Datorita sumelor relativ mari referitoare la examenele de diagnostic complementare a trebuit sa renuntam la acestea, dar am reusit totusi sa o conving pe proprietara sa continuam tratamentul hoemopatic, medicamenetele homeopatice fiind ieftine si m-am oferit sa tratez animalul gratis in cazul nereusitei, iar in cazul vindecarii pentru un pret convenabil. Asa ca am continuat tratamentul.
Fig. 4 – abcesul fistulizat, dar puroiul consistent nu s-a putut elimina spontan
Dat fiind faptul ca tumoarea suspectata a fost foarte dura, am recomandat Conium maculatum D4 sub forma buvabila, administrat in apa de baut, din cauza ca domnisoara nu ar fi putut sa rezolve administrarea de mai multe ori pe zi din cauza serviciului.
Dupa inca o saptamana, umflatura s-a transformat din nou in abces, a fost si mai voluminoasa ca prima data, dar de data aceasta toate tesuturile bolnave s-au transformat in puroi acest lucru se putea constata din faptul ca abcesul a devenit mai moale la palpare si pe piele a aparut o mica fistula (Fig. nr. 4) si apasand cu doua degete am reusit sa elimin o cantitate impresionanta de puroi in comparatie cu talia animalului, un puroi consistent, alb, care a iesit ca pasta de dinti prin orificiul pielii. (Fig. 5, 6.)
Fig. 5 – puroi consistent, sub forma de pasta
Acum a sosit momentul administrarii urmatorului remediu homeopat, Silicea, care faciliteaza drenarea cavitatii abcesului, separa tesuturile bolnave de cele sanatoase si le elimina.
In acest caz am recomandat Silicea la potenta D10, dimineata si seara cate 0,2 ml, la fel ca inainte, in forma de solutie apoasa. Dupa trei zile rana s-a vindecat si proprietara mi-a relatat cu bucurie ca micul ei prieten era la fel de vioi ca inainte si manca bine (Fig. nr. 7).
Fig. 6 – abcesul drenat
Acest caz a fost mai special si din punct de vedere homeopatic in comparatie cu alte tratamente de rutina ale abceselor (Hepar-Myristica-Silicea), deoarece Conium a ajutat la vindecarea unei proliferari de tesut de natura probabil neoplazica si transformarea procesului intr-un abces, care apoi a putut fi vindecat.
Acest lucru este un exemplu foarte convingator pentru eficacitatea remediilor homeopatice la o specie in cazul careia efectul placebo poate fi exclus cu siguranta.
Fig. 7 – plaga in curs de vindecare
Cazul a demonstrat si avantajele homeopatiei intr-o situatie in care, din cauza taliei foarte mici si a sensibilitati animalului, metodele conventionale (tranchilizarea pe cale injectabila, incizia abcesului cu bisturiul, drenarea si spalarea cu solutii dezinfectante, eventual administrarea de antibiotice etc.) ar fi putut periclita chiar viata animalului.
Nemaivorbind de faptul ca aceste tratamente ar fi fost mai scumpe in comparatie cu metoda homeopatica.
Dr. Jakab Ferenc
medic veterinar homeopat (Ungaria)
www.homeopatieveterinara.ro