Diareea la pisici Paraziţii intestinali sunt o cauză frecventă
(30.07.2015) Diareea la pisici poate să apară din diferite motive, infecţiile de la paraziţii intestinali unicelulari fiind o cauză comună. Cercetătorii de la Universitatea de Medicină Veterinară din Viena au studiat aproape 300 de pisici pentru a evalua prezenţa şi extinderea speciilor parazite.
Cei mai comuni agenţi cauzatori au fost Giardia. O specie de Giardia care a fost găsită poate, de asemenea, sa fie transmisă la om. Rezultatele studiului au fost publicate în jurnalul Parasitology Research.
Barbara Hinney şi colegii săi de la Institutul de Parazitologie de la Universitatea de Medicină Veterinară din Viena, au analizat 298 de eşantioane de materii fecale prelevate de la pisici din Austria pentru paraziţi intestinali unicelulari, denumiţi protozoare intestinale. Eşantioanele proveneau din gospodării private, felise şi adăposturi de animale. Din cele 298 de eşantioane, 56 s-au dovedit a fi pozitive la cel puţin un parazit intestinal.
Gospodăriile cu mai multe pisici sunt adesea afectate
O rată semnificativ mai ridicată de probe pozitive a fost înregistrată în gospodăriile care aveau mai mult de o pisică. Gospodăriile cu pui de pisică prezintă, de asemenea, un risc mai mare. Animalele tinere trebuie, prima dată, să scape de agentul patogen, ori ele nu sunt incă imune, fapt ce facilitează persistenţa agentului patogen. Când animalele elimină paraziţii prin excremente, ele infectează alte pisici. Acest lucru face ca gospodăriile cu mai multe pisici să fie supuse unui risc de infecţie mai mare, explică autoarea Hinney.
Transmiterea de paraziți de la pisici către oameni nu este exclusă.
Gospodăriile cu multe pisici au arătat o rată a infectării semnificativ mai mare. (Drept de autor: Ernst Hammerschmid/Vetmeduni Vienna)
Giardia infectează intestinul subţire şi a fost cel mai frecvent întâlnit parazit, în mai mult de 12% din eşantioanele pozitive. Paraziţii sunt ingeraţi sub formă de chisturi şi se reproduc în intestinul subţire. Chisturile sunt apoi reintroduse în mediu, fiind eliminate prin fecalele animale. Infecţiile cu Giardia sunt asimptomatice în cazul multor pisici. Totuşi, în unele cazuri, infecţia poate provoca diaree, greaţă sau dureri abdominale.
Am gasit în special specii de Giardia întalnite doar la pisici. Am întâlnit o specie care se poate găsi şi la oameni. Prin urmare, posibilitatea de transmitere de la pisici către oameni nu este exclusă, explică Hinney.
Persoanele cu un sistem imunitar compromis prezintă un risc mai ridicat. La oameni, cele mai multe infecţii cu Giardia sunt trasmise de la om la om. Infecţiile sunt commune în timpul excursiilor în ţările calde, cum ar fi India. Atunci, infecţia se ia de la apa potabilă, spune Hinney.
Igiena la feline
Chisturile de Giardia sunt foarte rezistente şi poate să fie foarte dificil să fie eliminate. Prin urmare, infecţiile recurente sunt posibile, chiar şi după un tratament medicamentos, explică Hinney.
Este necesar să menţinem anumite standarde de igienă pentru a elimina cu succes Giardia la pisici. Chisturile de Giardia pot să supravieţuiască fără probleme în medii umede şi calde.
Prin urmare, Hinney recomandă spălarea păturilor şi a prosoapelor cu care animalul a avut contact la o temperatură de cel puțin 60 de grade Celsius. Recipientele pentru apă şi hrană trebuie să fie spălate cu apă fierbinte şi apoi uscate, în mod constant. Pentru că Giardia se poate transmite prin apă, fecalele pisicii trebuie aruncate în gunoi, nu în toaletă.
Nu este întotdeauna posibil să eliminăm infecţiile cu Giardia, nici respectând cu stricteţe aceste măsuri de igienă. Dacă o pisică continuă să elimine Giardia în ciuda terapiei medicale fără a prezenta vreun simptom, personalul medical veterinar poate să determine dacă are rost continuarea tratamentului. Totuşi, trebuie să se ia în considerare ca animalele infectate rămân o sursă de infecţie pentru ceilalţi şi pot provoca îmbolnăvirea.
Agenţi suplimentari, cauzatori de diaree, au fost găsiţi
Parazitologii au găsit, de asemenea, Tritrichomonas Blagburni la o pisică. Acest parazit a fost descris ca fiind patogen de curând. Infecţia cauzează diareea şi flatulenţa la animale. Totuşi agentul patogen nu este transmisibil la oameni.
Doisprezece pisici au fost infectate cu Coccidoză. Infectarea cu acest parazit este frecventă la animalele tinere. La cinci animale s-a găsit Criptosporidioză; specia întâlnită poate afecta doar pisicile.
Animalele care prezintă cazuri severe de diaree pierd multe lichide, prin urmare, hidratarea este cea mai importantă terapie pentru bolile diareice. Există medicamente pentru unele dintre aceste infecţii, în cazul Coccidozei, medicamentele pot fi luate profilactic, spune Hinney.
Publicaţie
Articolul Protozoare enterice ale pisicilor și potențialul lor zoonotic un studiu de teren în Austria, de Barbara Hinney, Christina Ederer, Carina Stengl, KatrinWilding, Gabriela trkolcová, Josef Harl, Eva Flechl, Hans-Peter Fuehrer and Anja Joachim a fost publicat în Parasitology Research.
DOI 10.1007/s00436-015-4408-0
http://link.springer.com/article/10.1007%2Fs00436-015-4408-0