Studiu privind paraziții din materiile fecale de câine a ajuns la o concluzie surprinzătoare
(11.03.2019) Un studiu reprezentativ realizat de Vetmeduni Viena arată că fecalele câinilor din Viena conțin relativ puțini endoparaziți comparativ cu caninele din regiunile rurale. Indiferent de nivelul real al infecției cu paraziți, totuși, proprietarii de câini sunt încurajați să acorde întotdeauna atenție igienei - mai ales că unii paraziți reprezintă un risc nu numai pentru animale, ci și pentru oameni.
Călcatul în excrementele câinilor este o provocare și unul dintre aspectele mai iritante ale vieții. Dar ceea ce puțini oameni știu este că fecalele câinilor pot conține, de asemenea, mai multe tipuri diferite de paraziți care cauzează boli. Motiv suficient pentru Frank Künzel de la Unitatea clinică de medicină internă și Barbara Hinney și Anja Joachim de la Institutul de Parazitologie de la Vetmeduni Viena pentru a lansa un studiu care să investigheze care endoparaziți (paraziți care trăiesc în interiorul lor) pot fi găsiți în materiile fecale ale câinilor din Viena.
Scopul studiului reprezentativ a fost evaluarea pentru prima dată a prevalenței endoparaziților la câini din capitala austriacă. Studiul a încercat, de asemenea, să răspundă la întrebarea dacă densitatea populațiilor de câini și curățenia zonelor de câine se corelează cu apariția parazitului.
Echipa de cercetare a colectat peste 1.001 de probe anonime de fecale canine din 55 de zone cu câini din toate cele 23 districte din Viena, prin prelevarea de materii fecale situate pe terenurile din zonele de câine selectate sau din coșurile de gunoi din apropierea zonelor cu câine. Au fost colectate încă 480 de probe de fecale din districtul Mödling și din orașul Wolkersdorf pentru a obține probe din regiuni cu caracter periurban și rural
Infecția cu paraziți la câinii din Viena este mai redusă decât era de așteptat
O altă constatare importantă a fost că fecalele care nu au fost îndepărtate de către proprietar au fost mai predispuse să conțină paraziți. Acest lucru ar putea fi legat de diferențele de conștientizare a igienei în rândul proprietarilor de câini, spune Hinney. Studiul nu a evidențiat nicio corelație între o densitate ridicată a populației de câini și o rată mai ridicată de infectare cu endoparaziți în zonele studiate. Unul dintre motive ar putea fi faptul că mulți proprietari de câini din zonele urbane elimină materiile fecale de pe câmp.
Studiul arată, de asemenea, că rata infecției endoparazite din Viena este relativ scăzută comparativ cu nivelul european mediu.
Un pericol pentru copii, oameni imunocompromiși și animale
Endoparaziții pot provoca diaree, pierdere în greutate și alte probleme la câini. În plus, unii paraziți, cum ar fi viermii rotunzi, sunt agenți zoonotici cu relevanță medicală pentru copiii mici și persoanele cu un sistem imunitar slăbit.
Proprietarii câinilor ar trebui, de asemenea, să elimine materiile fecale de specia canină abandonate în natură și în special în zonele agricole, deoarece aceste locuri sunt folosite pentru producția de hrană pentru animale. Fecalele de câine ar putea, de asemenea, să prezinte un pericol pentru alte animale și pentru cai. Dacă aceste animale consumă hrană infestată, paraziți care pot fi transmiși ar putea fi în detrimentul sănătății lor.
Pungile cu fecale protejeaza în mod fiabil oamenii și animalele
Autorii studiului recomandă ca proprietarii câinilor să fie mai bine informați despre riscul zoonotic și să fie încurajați să îndepărteze și să dispună în mod adecvat fecale de câine pentru a reduce riscul de infecție pentru câini și oameni, precum și alte animale. Hinney: "Colectarea și eliminarea fecalelor de câine nu se referă numai la eliminarea excrementelor inestetice. Este, de asemenea, o contribuție importantă la sănătatea umană și animală. Proprietarii câinilor, în oraș sau în zonele rurale, ar trebui să aibă întotdeauna o pungă cu ei și ar trebui să o folosească. "
Datorită naturii dinamice a incidenței și diversității paraziților excretați de câini, echipa de cercetare recomandă, de asemenea, prelevarea și monitorizarea reprezentativă pentru supravegherea paraziților.
Articolul "Examinarea probelor de canalizare anonimă din canină furnizează date privind ratele de prevalență a endoparaziților la câini pentru studii comparative" de Barbara Hinney, Michaela Gottwald, Jasmine Moser, Bianca Reicher, Bhavapriya Jasmin Schäfer, Roland Schaper, Anja Joachim și Frank Künzel. Parazitologie.
Întregul articol aici:
https://vet-magazin.at/universitaeten/vetmeduni-vienna/Studie-zu-Parasiten-im-Hundekot.html