Cazul misterios al lunii: Masă mediastinală la câine

Maciej Guzera DVM PhD DipECVCP MRCVS

PARTEA 1

SIMPTOME ȘI ISTORIC
Un Labrador în vârstă de 11 ani, mascul castrat, ajunge la veterinar cu un istoric recent de oboseală excesivă, poliurie și polidipsie, și intoleranță la efort fizic. Câinele a fost supus unei ecografii, astfel a fost identificată o masa mediastinașă craniană hipoecoică.

EXAMINARE FIZICĂ
La examinarea clinică, pacientul prezintă oboseală excesivă cu zgomot și efort respirator. La auscultația cardiac, bătăile inimii au fost audibile doar în partea dreaptă a toracelui caudal.


INVESTIGAȚIE
Hematologie și biochimie
Analizele de sânge au fost făcute ca parte a dignosticării de rutină. Analiza de sânge a arătat o ușoară leucocitoză (17.83x10^9/L, interval de referință, RI: 6-12x10^9/L) limfocitoză moderată (11.1x10^9/L, RI: 1-3.6x10^9/L) și ușoară bazofilie (0.89x10^9/L, RI: <0.04x10^9/L). Frotiul de sânge periferic nu a prezentat informații relevante. Analiză biochimică a prezentat hipercalcemie ușoară spre moderată. (3.24 mmol/L, RI: 2.3-3 mmol/L).

Imagistică
Pacientul a fost supus unei tomografii pentru a putea evalua localizarea și extinderea masei.  (Figura 1). Tomografia computerizată arată o masa mediastinală de dimensiuni mari care se întinde pe întreaga înălțime a toraceului până la nivelul celei de-a 10 perechi de coaste. CT showed a large mediastinal mass which spanned the entire height of the thorax to the level of the 10th pair of ribs. Inima și plămânii sunt afișați caudal.

Figura 1. Tomografia prezintă o masă cu o densitate apropiată de cea a mușchilor.

Citologie
Pasul următor a presupus o biopsie a masei mediastinale. (Figura 2).


Figura 2. Citologie FNA a masei craniene mediastinale. (Wright-Giemsa stain,  zoom 50x).

Diagnoză moleculară
Testare clonalitate (PCR pentru rearanjare receptori antigene, PARR) prezintă un model policlonal. (Figura 3).Figura 3. Testarea pentru clonalitate (PCR pentru rearanjare receptori antigene, PARR) a unei mase craniene mediastinale ce prezintă limfocite T policlonale și populații de limfocite B.

Altele
Testări ulterioare au avut loc pentru a analiza mai bine hypercalcemia, iar aceste testări au prezentat o cocentrație mărită de proteină asociată cu hormoni paratiroidieni (PTHrP) (1.9 pmol/L, RI: <1.0 pmol/L) și un nivel scăzut de hormon paratiroidian (PTH) nivel (0.4 pmol/L, RI: 0.5-5.8 pmol/L).

Voi cum interpretați rezultatele și diagnosticul?


MAI MULTE ŞTIRI

Veterinary Dermatology

The usefulness of a hydrolysed fish and rice starchelimination diet for the diagnosis of adverse food reactions in cats: an open clinical trial

Diagnosis of adverse food reaction (AFR) is based on an eight week elimination diet (ED) and isconfirmed by relapse upon re-challenge with the previously fed diet. Hydrolysed EDs are commonly used for thispurpose.
Citește mai mult

Statul întins, șezutul sau statul în picioare: poziții de relaxare determinate de mărimea animalelor

Vacile se așează întotdeauna pe piept, astfel încât digestia lor să nu fie afectată. Rozătoarele se odihnesc uneori în șezut, în timp ce cangurii se întind uneori pe spate.
Citește mai mult

Lupii conduc, câinii urmează – ambele specii cooperează cu oamenii

Un studiu recent realizat de cercetători de comportament din Vetmeduni Viena, arată totuși că lupii  și câinii lucrează la fel de bine cu oamenii, deși în moduri diferite. Frații presupuși inegali sunt astfel mult mai asemănători decât se presupune adesea.
Citește mai mult

ARDIV

Workshop-uri homeopatie veterinara la Cluj-Napoca si Iasi

ARDIV, în colaborare cu FMV Iaşi şi FMV Cluj-Napoca, organizează la Cluj în perioada 24, 25, 26 mai 2019 si la Iaşi în perioada 31 mai, 01 şi 02 iunie 2019 workshopul de homeopatie veterinară, la care sunt așteptați să participe atât medici veterinari practicieni cât și studenți din anii terminali.
Citește mai mult

Soparle_desert

Șopârlele iubesc deșertul, iar șerpii preferă să trăiască în inima pădurilor tropicale

Cu cât mediul este mai aspru, cu atât scade rivalitatea între specii. Aceasta este principala concluzie publicată în Nature Communications, de către o echipă de biologi din Germania și Spania. Cercetătorii au analizat peste 900 de specii de șopârle și șerpi din Africa.
Citește mai mult

Hohenheim

Fosforul și sănătatea animalelor: un nou grup de cercetători de la Universitatea Hohenheim

Fosforul este un nutrient indispensabil oamenilor, animalelor și plantelor. Dar, fermele nu pot satisface de obicei această nevoie a animalelor dându-le doar hrană pe bază de plante.
Pentru a compensa, fermierii adaugă fosfor la nutriția animalelor.
Citește mai mult

Universitatea Konstanz

Biologii de la Universitatea din Konstanz studiază principiile care stau la baza mișcărilor colective a babuinilor

 Cum reușesc babuinii să coordoneze mișcările grupului lor? Biologii de la Universitatea din Konstanz studiază aceste organisme în sălbăticie pentru a afla care sunt regulile comportamentale pe care le folosesc babuinii atunci când interacționează.
Citește mai mult

King Cobra

Primul simpozion internațional „Regele Cobra" 2017

 În perioada 6 -7 Octombrie 2017, Fundația Herpetofauna Olanda, în colaborare cu Edupet Education, va organiza primul simpozion internațional de acest fel despre unul dintre cei mai veninoși șerpi de pe pământ.
Citește mai mult


Revista

Companii

Internaţional

Literatură