Câinii ajută în cercetarea cancerului la sân

(07.08.2017) Cancerul glandelor mamare la câini este similar cu cancerul mamar la oameni. Din acest motiv, metodele de tratament folosite de către oameni sunt des folosite și la câini. De asemenea, cunoștințele științifice dobândite din studiul tumorilor mamare canine pot fi importante și pentru medicina umană.

Cercetătorii de la Universitatea din Zurich au demonstrat similaritatea dintre tumorile canine și cele umane. Cancerul este una dintre cele mai frecvente boli, nu doar la oameni, ci și la animalele de companie. La fel ca și oamenii, câinii pot suferi de cancer la glandele mamare (tumori mamare). Tumorile mamare ale câinilor sunt similare cu carcinomul la sân la oameni. Din acest motiv, cercetările făcute asupra tumorilor mamare sunt importante și pentru medicina umană. Un studiu făcut la Univeristatea din Zurich a arătat similaritatea dintre tumorile mamare la câini și la oameni.

Caine_cancer
Caine suferind de cancer al glandelor mamare ajuta cercetarea cancerului glandelor mamare la oameni. Copyright: Michelle Aimée Oesch, Universitatea din Zurich

Celulele canceroase le reprogramează pe cele sănătoase
Pentru dezvoltarea tumorilor și a carcinomului, nu sunt decisive doar caracteristicile celulelor canceroase, ci și celulele din jurul tumorii care joacă un rol important. Multe tumori sunt capabile să reprogrameze celulele sănătoase dinăuntrul tumorii pentru ca acestea să ajute la creșterea celulelor canceroase. Acest mecanism joacă un rol esențial în dezvoltarea carcinomul mamar la oameni, dar este oare la fel și pentru câini? Similaritatea carcinomului la oameni și câini este știută de mult timp, ”Dar cum influențează aceste tumori țesuturile înconjurătoare la oameni și câini nu s-a știut până acum” a explicat Enni Markkanen de la Institutul de Farmacologie și Toxicologie de la Facultatea Vetsuisse de la Universitatea din Zurich.

Mostrele din acest țesut au o valoare extraordinară în procesul de cercetare

Cercetatorii au analizat țesutul care înconjoară tumora canină folosind biologia moleculară și metodele imunohistologice. Pentru a face asta, ei pot accesa probele de țesuturi de la Institutul de Patologie Veterinară care se află la Spitalul de Animale. ”Cu permisiunea stapânului pacientului efectuăm teste de patologie pentru o mai bună înțelegere a bolii” spune medicul patolog Alexandra Malbon. ”Pentru acest proces, avem arhive ale unor mostre ale diferitelor organe și țesuturi pentru că aceste mostre pot avea o valoare mare pentru a obține răspunsuri la viitoarele întrebări legate de cercetarea acestei boli.”
Câinii care suferă de cancer ajută la cercetarea cancerului la oameni

Pentru obținerea probelor de tumori mamare de la pacienții canini, Enni Markkanen și echipa ei au fost capabili să demonstreze că unele celule din vecinătatea tumorilor se comportă la fel ca și corespondentul acestora la oameni: în țesutul sănătos care înconjoară tumoră, substanțele produse ajută la creșterea tumorii. ”În termeni simpli, tumora domină mediul în care crește: forțează celulele din vecinătate să lucreze pentru beneficiul propriu” adaugă Markkenen. Acest mecanism funcționează la fel, atât la oameni cât și la câini. Pentru cercetarea carcinomului la sân la oameni, țesutul canceros al câinilor este mult mai potrivit, decât cel prelevat de la șoareci sau decât celulele crescute în laborator. ”Important este că noi nu îi vedem pe pacienții canini ca pe niște subiecte în cercetarea cancerului”, a spus Markkanen. ”Dar ei ne pot ajuta să înțelegem mai bine carcinomul la sân atât la oameni cât și la câini și să luptăm împotriva lui mult mai eficient.

Bibliografie:
Julia Ettlin, Elena Clementi, Parisa Amini, Alexandra Malbon, Enni Markkanen Analiza semnăturii genelor de expresie în cancerul asociat cancerului mamar canin arată homologia moleculară a carcinomului la sân la oameni.Jurnalul International  de Știință a  Moleculelor. 20 mai 2017

MAI MULTE ŞTIRI

Veterinary Dermatology

The usefulness of a hydrolysed fish and rice starchelimination diet for the diagnosis of adverse food reactions in cats: an open clinical trial

Diagnosis of adverse food reaction (AFR) is based on an eight week elimination diet (ED) and isconfirmed by relapse upon re-challenge with the previously fed diet. Hydrolysed EDs are commonly used for thispurpose.
Citește mai mult

Statul întins, șezutul sau statul în picioare: poziții de relaxare determinate de mărimea animalelor

Vacile se așează întotdeauna pe piept, astfel încât digestia lor să nu fie afectată. Rozătoarele se odihnesc uneori în șezut, în timp ce cangurii se întind uneori pe spate.
Citește mai mult

Lupii conduc, câinii urmează – ambele specii cooperează cu oamenii

Un studiu recent realizat de cercetători de comportament din Vetmeduni Viena, arată totuși că lupii  și câinii lucrează la fel de bine cu oamenii, deși în moduri diferite. Frații presupuși inegali sunt astfel mult mai asemănători decât se presupune adesea.
Citește mai mult

ARDIV

Workshop-uri homeopatie veterinara la Cluj-Napoca si Iasi

ARDIV, în colaborare cu FMV Iaşi şi FMV Cluj-Napoca, organizează la Cluj în perioada 24, 25, 26 mai 2019 si la Iaşi în perioada 31 mai, 01 şi 02 iunie 2019 workshopul de homeopatie veterinară, la care sunt așteptați să participe atât medici veterinari practicieni cât și studenți din anii terminali.
Citește mai mult

Soparle_desert

Șopârlele iubesc deșertul, iar șerpii preferă să trăiască în inima pădurilor tropicale

Cu cât mediul este mai aspru, cu atât scade rivalitatea între specii. Aceasta este principala concluzie publicată în Nature Communications, de către o echipă de biologi din Germania și Spania. Cercetătorii au analizat peste 900 de specii de șopârle și șerpi din Africa.
Citește mai mult

Hohenheim

Fosforul și sănătatea animalelor: un nou grup de cercetători de la Universitatea Hohenheim

Fosforul este un nutrient indispensabil oamenilor, animalelor și plantelor. Dar, fermele nu pot satisface de obicei această nevoie a animalelor dându-le doar hrană pe bază de plante.
Pentru a compensa, fermierii adaugă fosfor la nutriția animalelor.
Citește mai mult

Universitatea Konstanz

Biologii de la Universitatea din Konstanz studiază principiile care stau la baza mișcărilor colective a babuinilor

 Cum reușesc babuinii să coordoneze mișcările grupului lor? Biologii de la Universitatea din Konstanz studiază aceste organisme în sălbăticie pentru a afla care sunt regulile comportamentale pe care le folosesc babuinii atunci când interacționează.
Citește mai mult

King Cobra

Primul simpozion internațional „Regele Cobra" 2017

 În perioada 6 -7 Octombrie 2017, Fundația Herpetofauna Olanda, în colaborare cu Edupet Education, va organiza primul simpozion internațional de acest fel despre unul dintre cei mai veninoși șerpi de pe pământ.
Citește mai mult


Revista

Companii

Internaţional

Literatură