Toxoplasmoza

(31.05.2012) Toxoplasmoza este o zoonoză dată de un protozoar intracelular, ce afecteză peste 300 de specii de animale, produsă de Toxoplasma gondii, şi se exprimă prin tulburări nervoase,  pulmonare, iar la femele determină mortinalitate, malformaţii congenitale şi avorturi.

Toxoplasma gondii tachyzoites; Bildquelle: DPDx Image Library Dr. Marius Daniel Durba

Toxoplasma gondii este un sporozoar dixen având gazdă definitivă pisica domestică şi sălbatică care elimină oochisturi, iar  ca gazdă intermediară diferite mamifere şi păsari, inclusiv pisica.

În organismul acestor animale se realizează o multiplicare sistemică a protozoarului  în toate tipurile de celule şi organe, atât extra- cât şi intracelular, în secreţii şi excreţii.

Transmiterea

Transmiterea parazitului se produce pe mai multe căi, una dintre ele este cea bucală, prin ingerarea oochisturilor odată cu alimentele sau apa infestată sau prin consum de carne cu chisturi în cazul carnivorelor, pe cale transplacentară la femelele gestante şi s-a constatat în unele cazuri chiar şi prin tegumentul pieli.

Pisica  se contaminează pe cale bucală prin consum de cadavre, organe ce conţin chisturi  sau trofozoiţi. În epiteliul mucoasei intestinale al pisicii se dezvoltă fazele de multiplicare (faza schizogonică şi gametogonică) cu formarea la sfârşit a oochistului ce se elimină prin fecale în mediu.

Eliminarea oochisturilor începe de la 7-14 zile de la contaminare, coproeliminarea poate dura până la 3 săptămâni.

O pisică poate elimina câteva milioane de oochisturi pe zi.

Gazdele intermediare (mamiferele, păsările şi omul) ingeră oochistul sporulat (formarea a 2 sporochisturi cu câte 4  sporozoiţi) din mediul contaminat.

Sub acţiunea sucurilor şi enzimelor digestive  se eliberează sporozoiţi care vor infecta celulele epiteliale intestinale, după anumite transformări se vor răspândi în diferite ţesuturi şi organe pe cale hematogenă sau limfatică.

Simptome

La câine, simptomatologia diferă faţă de pisică, uneori poate fi confundată cu jigodia, şi în funcţie de evoluţie. Astfel, în forma acută la câine constatăm prezenţa febrei (40,6), tulburări digestive (inapetenţă, enterită cu descărcări de fecale diareice albicioase), probleme respiratorii (dispnee) şi nervoase (pareze ale mandibulei, paralizii şi ataxie).

La pisică obervăm o scădere a temperaturii normale (subfefebrilitate), edeme ale capului, tulburări nervoase (asemănătoare cu cele de la câine) şi ale ochiului (opacifierea corneei în jumătatea inferioară).

În formă cronică la animalele de companie semnele clinice sunt şterse cu o evoluţie latentă a bolii.

Diagnostic

Se precizează pe baza semnelor clinice, care nu sunt cele mai orientative şi se confirmă prin examen de laborator.

Examenele de laborator sunt:

  • examenul coproparazitologic - care reprezintă examenul fecalelor (când sunt puse în evidenţă oochisturile de tip isospora)
  • examenul serologic - se recoltează sângele de la animale, după care din acesta se  decelează anticorpi post infectie (Ig G), înseamnă că pisica sau câinele au trecut printr-un episod de boală. Când se pun în evidenţă anticorpi specifici bolii, atunci se recomandă pentru stabilirea diagnosticului şi efectuarea examenului coproparazitologic.

Aceste examene  ne ajută să diferenţiem boala de alte boli ce pot fi confundate prin examene clinice la prima vedere, cum ar fi: rabie, boala Carre (jigodie), toxocaroza, lingualinguatuloza, hepatite infecţioase.

Tratament

Toxoplasmoza se tratează cu ajutorul unor medicamente precum: Daraprim (pirimetamina) – 2-3 mg/kg, 2 zile, apoi 1,1 mg/kg 14 zile - ascociat cu Sulfatiazina (în medicina veterinară, la câine).

La om se foloseşte Pirimetamina, ascociată cu o sulfonamidă, Clindamicina, Spiramicina sau unele antibiotice macrolide (medicaţia este însoţită de imunoterapie – interferon-gamma şi interleukina 12).

Igiena individuală şi alimentară sunt importante pentru prevenirea contaminării omului,de  asemenea, şi prelucrea termică corespunzătoare  a cărnii.

La animalele de companie  ca măsuri profilactice, trebuie să asigurăm igiena adăposturilor, să le oferim o  alimentaţie corespunzătoare, combaterea rozătorelor şi educarea sanitară a populaţiei în vederea declarări cazurilor de toxoplasmoză, atât la animale cât şi la om.


Mai multe Ştiri

caine

Studiu privind paraziții din materiile fecale de câine a ajuns la o concluzie surprinzătoare

Un studiu reprezentativ realizat de Vetmeduni Viena arată că fecalele câinilor din Viena conțin relativ puțini endoparaziți comparativ cu caninele din regiunile rurale. Indiferent de nivelul real al infecției cu paraziți, totuși, proprietarii de câini sunt încurajați să acorde întotdeauna atenție igienei - mai ales că unii paraziți reprezintă un risc nu numai pentru animale, ci și pentru oameni.
Citește mai mult

Tomografie

Cazul misterios al lunii: Masă mediastinală la câine

Un Labrador în vârstă de 11 ani, mascul castrat, ajunge la veterinar cu un istoric recent de oboseală excesivă, poliurie și polidipsie, și intoleranță la efort fizic. Câinele a fost supus unei ecografii, astfel a fost identificată o masa mediastinașă craniană hipoecoică.
Citește mai mult

Webinar urolitiaza la câini și pisici

Continuăm seria evenimentelor profesionale Hill's cu un nou webinar la care vă invităm să participați. Specialiști în nutriție, Dr. Joseph Bartges și Dr. Iveta Becvarova vor sustine un webinar excepțional în care ne vor demonstra cum nutriția corectă poate reduce riscul urolitiazei la câini și pisici.
Webinarul va avea loc în data de 7 noiembrie, de la ora 20.00 și va dura aproximativ 90 de minute.
Citește mai mult

Imagine predefinită

Teaser Überschrift

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetuer adipiscing elit. Lorem ipsum dolor sit amet, consectetuer adipiscing
Citește mai mult

Imagine predefinită

Teaser Überschrift

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetuer adipiscing elit. Lorem ipsum dolor sit amet, consectetuer adipiscing
Citește mai mult

Workshop„Introducere în anestezia inhalatorie la câini și pisici”

Weekend-ul trecut a avut loc workshop-ul „Introducere în anestezia inhalatorie la câini și pisici” susținut de Dr. Ruxandra Costea la Facultatea de Medicină Veterinară.
Citește mai mult

Recicort

O cercetare adâncă în otita externă și tratamentul acesteia

Otita externa sau inflamarea canalului extern al urechii este o boala comuna atat la caini cat si la pisici. Aceasta boala are o etiologie multifactoriala complicata.
Citește mai mult

Dermanolon

Probleme dermatologice - Dermanolon - o analiză detaliată

Dermanolon este un produs inovator, o solutie cutanata folosita atat la caini cat si la pisici si contine triamcinolonacetonid si acid salicilic ca si ingrediente active.
Citește mai multRevista

13.11.

Companii

Internaţional

Literatură