Talia contrastanta si speranța de viață la câine: de ce câinii de talie mare mor mai tineri

(18.03.2013) Câini de talie mare au o speranța de viața mai mica decât cei de talie mica, deoarece procesele de îmbătrânire se petrec mai repede. Aceasta este concluzia unui studiu recent de la Universitatea din Goettingen, care a fost efectuat luând in studiu date de la mai mult de 50.000 de câini, aparținând la 74 de rase diferite.

Corelație negativă între dimensiunea și speranța de viață este cunoscuta si la alte specii, inclusiv la șoareci, șobolani și cai. Nu a fost încă clar in ce etapă anume a vieții apare si de ce cainii de talie mare cum ar fi danezii  trebuie să plătească pentru talia lor cu ani de viață.


Dr. Cornelia Kraus
Rezultatele studiului au fost publicate in Jurnalul American Naturalist.

Cercetătorii au examinat relația dintre dimensiunea specifica rasei si curba de mortalitate, și relația intre riscul de deces si vârsta.

Câini de talie mare imbatranesc mai repede decât cei de talie mai mica. Comparativ cu verii lor mai mici se pare ca perioada vieții de adult expira mai repede, explica  dr. Cornelia Kraus de la Departamentul de Sociobiologie si Antropologie de la Universitatea din Göttingen.

Acest lucru poate fi doar un prim răspuns la întrebarea de ce câini de talie mare mor mai tineri decât cei de talie mica. Bănuim că speranța de viață mai mică la rasele de talie mare ar putea fi si rezultatul creșterii prea rapide. Studiile viitoare trebuie să abordeze printre alte cauze de deces și mecanismele fiziologice care stau la baza acestor curbe de mortalitate dependente de talie.

Corelația negativă între dimensiunea câinilor și speranța de viață poate fi studiata de oamenii de știința foarte  bine la rasele de create prin selecție artificială, gama de rase vizavi de mărimea corporala fiind intre Chihuahua de doar 2 kilograme până la cele 80 de kilograme ale Mastiffului englezesc.

Rasele de talie mare mor în medie la vârsta de la 5 la 8 ani, în timp ce rasele mici ajungă la o vârstă medie de la 10 la 14 ani. O altă întrebare fără răspuns este de ce regula exemplarelor mai mari care mor mai tineri se aplică unor specii diferite, o comparație a fiecărei specii arată că, de obicei mamifere le de talie mai mare trăiesc mai mult decât cele de talie mica.

Publicația originala: Cornelia Kraus et al. The Size-Life Span Trade-Off Decomposed – Why Large Dogs Die Young. The American Naturalist 2013. Doi: 10.1086/669665.

Mai multe Ştiri

caine

Studiu privind paraziții din materiile fecale de câine a ajuns la o concluzie surprinzătoare

Un studiu reprezentativ realizat de Vetmeduni Viena arată că fecalele câinilor din Viena conțin relativ puțini endoparaziți comparativ cu caninele din regiunile rurale. Indiferent de nivelul real al infecției cu paraziți, totuși, proprietarii de câini sunt încurajați să acorde întotdeauna atenție igienei - mai ales că unii paraziți reprezintă un risc nu numai pentru animale, ci și pentru oameni.
Citește mai mult

Tomografie

Cazul misterios al lunii: Masă mediastinală la câine

Un Labrador în vârstă de 11 ani, mascul castrat, ajunge la veterinar cu un istoric recent de oboseală excesivă, poliurie și polidipsie, și intoleranță la efort fizic. Câinele a fost supus unei ecografii, astfel a fost identificată o masa mediastinașă craniană hipoecoică.
Citește mai mult

Caine_cancer

Câinii ajută în cercetarea cancerului la sân

Cancerul glandelor mamare la câini este similar cu cancerul mamar la oameni. Din acest motiv, metodele de tratament folosite de către oameni sunt des folosite și la câini. De asemenea, cunoștințele științifice dobândite din studiul tumorilor mamare canine pot fi importante și pentru medicina umană.
Citește mai mult

Dementa_canina

Demența descoperită la câinii bătrâni din Japonia

Cercetările desfășurate în Japonia au sugerat că o proporție semnificativă de câini suferă de o formă de demență.
Citește mai mult

caine

Norme de conduită în terapia antimicrobiană la câine

Utilizarea responsabilă a agenților antimicrobieni conservă și optimizează eficacitatea substanțelor antimicrobiene și reduce la minim selecția bacteriilor rezistente la substanțe antimicrobiene, protejând astfel sănătatea publică și sănătatea animală.
Citește mai mult

cocker

Oamenii de știință au investigat procesele moleculare pentru terapia cancerului la câini vizați

Ca și oamenii, câinii pot face cancer. Oamenii de știință  de la Universitatea de Medicină Veterinară din Viena explorează acum baza moleculară a cancerului progresiv în liniile celulare canine.
Citește mai mult

Preşedintele ANSVSA, dr. Vladimir Mănăstireanu, continuă seria acţiunilor de promovare a strategiei pentru gestionarea câinilor fără stăpân din România şi de identificare de noi parteneri #

Întâlnire a preşedintelui ANSVSA cu reprezentanţi ai organizaţiilor de protecţie a animalelor din Austria

Preşedintele ANSVSA, dr. Vladimir Mănăstireanu, continuă seria acţiunilor de promovare a strategiei pentru gestionarea câinilor fără stăpân din România şi de identificare de noi parteneri şi de soluţii cât mai eficiente, care să vină în sprijinul rezolvării acestei situaţii
Citește mai mult

Loja prostatică după închiderea parenchimului prostatic; Bildquelle: Bogdan Alexandru VIŢĂLARU

Rezecția parțială intrcapsulară a adenomului de prostată cu ablația totală a uretrei intraprostatice la câine

Rezecția parțială intracapsulară a adenomului de prostată cu ablația totală a uretrei intrapostatice și menținerea continenței urinare la câini este o intervenție ce prezintă un grad ridicat de dificultate și este efectuată în cazuri severe, blocaje acute ale tranzitului digestiv sau urinar, consecutiv măririi în volum a prostatei
Citește mai multRevista

Companii

Internaţional

Literatură