Creşterea riscului de transmitere a infecţiei MRSA prin muşcătura de câine şi pisică

(02.11.2009) Apariţia bacteriilor la animalele de companie este tot mai des sesizată în ultimul timp.

Medicii care tratează câini şi pisici trebuie să fie conştienţi de riscul de infecţie prin MRSA (Methicillin resistant Staphylococcus aureus).

Cercetătorii de la Universitatea din Florida de Sud www.usf.edu  au studiat apariţia infecţiilor prin astfel de muşcături. În locuri aglomerate riscul de transmitere a bolilor contagioase la om este deosebit de ridicat. Există şi un risc ridicat ca acestea să se transmită şi de la animale la om.

Mark Enright de la  Imperial College London consideră că mai degrabă proprietarii decât animalele acestora sunt purtători. Circa 1 la sută din totalul urgenţelor  din America şi Europa sunt muşcături de câini şi de pisici conform BBC.

Circa 60 la sută sunt muşcături de câine, iar 10 până la 20 la sută sunt cauzate de pisici. Detalii legate de acest studiu au fost publicate în revista de specialitate  Lancet Infectious Diseases.

Copiii cu vârste intre cinci si nouă ani sunt cei mai expuşi muşcăturilor. Cel mai des aceştia sunt muscaţi de faţă, ceafă şi cap. Pisicile muşcă mai des femeile si persoanele în vârstă.

În mod normal aceste muşcături cauzează plăgi punctiforme si adânci, de aceea riscul de transmitere a bacteriilor este ridicat. Ca urmare a acestora cel mai frecvent apar infecţii si abcese.  Aproximativ 20 la sută din muşcături se soldează cu infecţii grave, transmise de bacteriile din cavitatea bucală a animalelor dar şi de diferiţi agenţi patogeni localizaţi pe pielea oamenilor. O complicaţie posibilă este septicemia.

MRSA este o bacterie care nu apare în mod normal la animalele de companie, dar în ultimul timp au fost semnalate tot mai multe infecţii.

Echipa lui Richard Oehler scrie ca există indicii de infecţie la mai multe animale de companie. Varianta luată în calcul este că acestă infecţie este transmisă de la proprietari la animalele lor. Au fost observate infecţii cu MRSA la cai, câini şi pisici.

Infecţii ale pielii în conexiune cu MRSA apar des la animale şi sunt transmise foarte uşor proprietarilor acestora, după părerea lui Richard Oehler. Orice infecţie care este transmisă de animal este tratată imediat ca o infecţie cu MRSA.