Vocalizarea reptilelor este extrem de complexă

(06.06.2017) Este pentru prima dată când s-a demonstrat că reptilele sunt capabile să își adapteze strigătele în funcție de zgomotul ambiental, cunoscut ca un sistem de comunicare complex la păsări și mamifere.

LaTokays, șopârlele gecko care sunt active noaptea, cercetătorii de la Institutul de Ornitologie Max Plank din Suedia au descoperit o creștere în ceea ce privește durata strigătelor scurte în prezența zgomotelor puternice comparate fiind cu sunetele în condiții de liniște.

Reptilele gecko nu își ajustează amplitudinea chemărilor, dar în circumstanțele în care este mai mult zgomot, animalele produc sunete mai puternice. Această descoperire arată că sistemul de comunicare al reptilelor terestre este mult mai complex decât se credea până acum.


*Plasticitatea fenotipică a sunetelor șopârlelor Tokay, dezvăluie comunicarea complexă a șopârlelor Copyright: Henrik Brumm/Max Planck Institute for Ornithology

Sistemul sofisticat de comunicare al păsărilor și mamiferelor este caracterizat de un nivel înalt al plasticității în care semnalele sunt ajustate individual ca răspuns la schimbările de mediu. Mecanismul acestei plasticități vocale este efectul Lombard, în care, creșterea amplitudinii sunetelor depinde de zgomotul ambiental. Efectul Lombard este des însoțit de o creștere în ceea ce privește durata strigătelor, care, pe mai departe ajută la detectarea semnalelor transmise prin zgomote.

Unele specii de reptile terestre au o comunicare vocală, ca și șopârla Tokay, un gecko nocturn din Sud Estul Asiei. Din această clasă de reptile face parte și zgomotosul GECK-O care a dus la numele său științific gecko. Sunetul GECK-O are funcții importante în comunicarea masculului Tokay pentru a atrage femelele și pentru a intimida masculii rivali. Sunetul este întotdeauna precedat de o gâgâială de joasă amplitudine.

Pentru studiul lor, Henri Braumm și Anne Zollinger de la Institutul Max Plank de Ornitologie au evaluat sunetele șopârlelor Tokay ca fiind  de aproximativ 65 dB(A), care corespunde zgomotului puternic a unei străzi zgomotoase. Ei doreau, de altfel, să afle dacă efectul Lombard se găsește și la reptile.

De fapt, șopârlele Tokay, au crescut durata sunetelor Geck la 7% si a sunetelor O la 37 %, în comparație cu un alt grup în condiții de liniște.
Prin urmare, șopârlele Tokay și alte șopârle care comunică prin intermediul sunetelor, pot să își ajusteze strigătele în funcție de mediu.

Cu toate acestea, cercetătorii nu au găsit efectul Lombard în strigătele șopârlelor Tokay pentru că acestea nu amplifică silabele sunetelor în relație cu zgomotul de fundal. „Studiul sugerează că efectul Lombard a evoluat independent la păsări și mamifere”, spune Henrik Brumm, primul autor al studiului și liderul grupului de cercetare din Suedia.

Cu toate acestea, șopârlele Tokay au dezvoltat o altă strategie de creștere a raportului sunet/zgomot ale strigătelor lor: în loc să crească amplitudinea  fiecărei componente din sunet, acesta produce silabele GECK-O mai puternic și alte câteva gâgâieli mai delicate. „Noi credem că faptul că sunetele ajung la destinație este forța conducatoare către evoluția sistemului de comunicare, independent de grupul de animale.” Spune Sue Anne Zollinger, co-autoarea studiului.

MAI MULTE ŞTIRI

World's smallest Reptile: New tiny Chameleons discovered in Madagascar

World's smallest Reptile: New tiny Chameleons discovered in Madagascar

German and American scientists under the lead of Frank Glaw (Zoologische Staatssammlung München) report about newly discovered dwarf chameleons from Madagascar (published in PLoS One)
Citește mai mult

Eurogroup for Animals

New report reveals serious disease risk from keeping wild animals as pets

A Eurogroup for Animals report illustrates the high risk of zoonoses from wild animals kept as pets. Zoonoses are diseases which are passed from animals to humans with sometimes fatal consequences
Citește mai mult

Tortoise, bite wound injuries

Tortoise, bite wound injuries

A Hermann´s tortoise – testudo hermanni - (named “Alexis”) is found, seriously injured, in a garden in May 2011
Citește mai mult

International Conference on Reptile and Amphibian Medicine

Reptile and Amphibian Medicine: Call for papers

Call for papers for the 2012 International Conference on Reptile and Amphibian Medicine (Cremona, May 13th-15th 2012)
Citește mai mult

Dihor diagnosticat cu hiperdrenocorticism

Boala glandelor suprarenale la dihor: hiperestrogenism si NU hipercorticism

Endocrinopatiile reprezintă cel mai mare motiv de îngrijorare pentru proprietarii de dihori. Desi asimptomatice, bolile glandelor suprarenale sau bolile pancreatice contribuie alarmant la creșterea mortalitătii acestei specii
Citește mai mult

Rana similis, one of the frog species in the Philippines with highest infaction caused by Bd

Global Amphibian Declines: Researchers complete first major survey of amphibian fungus in Asia

A team of 33 researchers from 26 North American, European, Australian and Asian institutions has completed the first major survey in Asia of a deadly fungus which threatens large proportions of the world’s amphibians and has already wiped out more than 200 species


Citește mai mult

VetGlu

VetGlu- lipici sintetic, resorbabil pentru ţesuturi

B.Braun aduce prin lansarea lui VetGlu pe piata un lipici pentru tesuturi, care poate fi folosit la animale exotice precum rozatoare mici, pasari de colivie, animale de terariu, pesti ornamentali
Citește mai mult

European Fire-bellied Toad

Kiss a frog? Veterinarians say No

Frogs, like all amphibians and reptiles, can be a source of Salmonella infections in people
Citește mai mult


Revista

Companii

Internaţional

Literatură